+36 30 kattints kattints

Személy- és vagyonőr önéletrajz: tippek, hogy megnyerő legyen

VOKK

Elhelyezkedési tanács végzett személy és vagyonőröknek: a tökéletes önéletrajz

Elhelyezkedési tanács végzett személy és vagyonőröknek: a tökéletes önéletrajz

VOKK.hu

Személy és vagyonőrként szeretnél elhelyezkedni a piacon? Segítünk a döntések meghozatalában! Alábbi cikkünkben azt mutatjuk be, hogy írhatsz ütős, figyelemfelkeltő önéletrajzot.

 

A visszajelzések alapján személy- és vagyonőr tanfolyamunkon végzett hallgatóink legtöbbje gyorsan és relatíve könnyen helyezkedik el a piacon, talál munkát új végzettségével. Köszönhető ez egyrészről annak, hogy vagyonőr képzéseinket a munkáltatók országszere ismerik és elismerik, tudják, hogy a mi tanulóink csakis a legjobb tudásanyagot kaphatták meg, illetve a piacon emelkedő trendet mutató munkaerő igény is megkönnyíti dolgod vagyonőrként. Napjainkban ez az egyik legkeresettebb pozíció, az állást kínáló oldalakon lokációnként akár több tíz állásajánlat között válogathatsz! 


Mégis, az állásra való jelentkezés külön művészet, amelyet sehol nem tanítanak… Ebben segítünk most cikksorozatunkkal, hogy gyorsan megtaláld új munkahelyed! 

 

Az első lépés végzett vagyonőrként egy önéletrajz összeállítása, amellyel jelentkezhetsz a Neked tetsző munká(k)ra. De hogyan csináld? 
 

 

Milyen a jó vagyonőr önéletrajz? 

A jó önéletrajz egy összefoglaló dokumentum életutadról, amely átláthatóan mutatja be eddigi tevékenységeid, végzettséged, munkatapasztalatod és kompetenciáid. Ez az álláskeresés legfontosabb dokumentuma, amelyet kellő odafigyeléssel szükséges összeállítani. 

 

A jó vagyonőr önéletrajz legfontosabb tulajdonságai:
-    a jó önéletrajz kitűnik a tömegből, esztétikus, igényes megjelenésű, amelyre a munkaadó HR-ese felkapja a fejét.
-    a jó önéletrajz átlátható, könnyen áttekinthető, amelyben a munkaadó HR-ese azonnal megtalálja az általa keresett információkat. 
-    a jó önéletrajz munkaadóra és pozícióra szabott, nem sablonos! 

 

De mit is jelentenek ezek a hangzatos mondatok?

 

Önéletrajzod tűnjön ki a tömegből! 

Egy HR-es a toborzás során akár több száz önéletrajzot lapoz át. Ahogy egy új munkakapcsolatkor az első találkozás, úgy az önéletrajz is néhány másodperc alatt határozza meg a munkaadó első benyomását, így annak megjelenése, igényessége alapvető elvárás. 


Ha szeretnél hamar visszahívásokat kapni, fontos, hogy önéletrajzod egyedi legyen, esztétikus, felkeltse a figyelmet a sok száz másik dokumentum között. Ennek nehézsége, hogy a „túl egyedi” sem jó, hiszen ha nagyon elrugaszkodsz a megszokott formától attól átláthatatlanná válhat a dokumentum. Használj színeket, kreatív megoldásokat, de ragaszkodj a bevált formulákhoz! 

 

A jó önéletrajz átlátható. 

Ha így cselekszel, az önéletrajzod átlátható is marad, amely szintén fontos követelmény. Mivel  munkaadó rengeteg információval találkozik a kiválasztás során, fontos, hogy megkönnyítsd a dolgát: emeld ki színnel vagy vastagon szedett betűkkel a legfontosabb, vélhetően őt érdeklő információkat, és építsd fel logikusan az önéletrajzot. 


Fontos, hogy az önéletrajz könnyen olvasható, jól tagolt legyen: mindenképp egyszerű betűtípust javaslunk, amelyet könnyen elolvashat bárki, és nyomtatásban is jól mutat. 

 

A jó önéletrajz pozícióra szabott! 

A legtöbben azt a hibát követik el az önéletrajz gyártása során, hogy azt sablonosan kezelik: létrehoznak egy önéletrajzot, és azt szórják szét a világban. Főként amennyiben már van munkatapasztalatod fontos, hogy az adott pozícióra, cégre szabva készítsd el a dokumentumot: jelöld benne karriercélod és azon tapasztalataid, képzettségeid emeld ki, amely az adott helyen fontos lehet. 

 

De mit tartalmazzon a vagyonőr önéletrajz?

Az önéletrajz elvárásai is sokat változtak az idők során. Míg régebben az önéletrajz felépítése során a leggyakrabban életutunkat követtük, és első iskoláinktól kezdtük, addig ma már praktikusabban érdemes gondolkodni és azon információkat besűríteni az elejére, amelyek valóban érdekesek lehetnek a munkaadó számára.


Ugyan ezen kiindulásból fakadóan az olyan, klasszikusan önéletrajzba foglalt információkat amelyek a pozícióhoz nem alapvető fontosságúak el is hagyhatod! 


Íme néhány tipp, hogy mit tartalmazzon egy vagyonőr önéletrajza! 

 

Fotó az önéletrajzban

A legtöbb pályázaton ez már elvárás is, de  ha nem is írják, akkor is célszerű fotót csatolnunk magunkról az önéletrajzhoz. A fotó legyen igényes, kifejezetten erre a célra készített, aktuális fénykép! Ne használj nyaraláson lőtt képet vagy igazolvány képet, vedd a fáradtságot egy önéletrajz fotó elkészítésére akár a telefonoddal. Egy kedves, magabiztos finom mosoly éppen elég lesz ahhoz, hogy jó benyomást kelts. 

 

Elérhetőségek a vagyonőr önéletrajzában

Elérhetőségeid érdemes jól látható helyre kiemelni, hiszen ha önéletrajzod elnyerte a cég tetszését, ezen kereshetnek fel. Itt az e-mail cím és a telefonszám bőven elegendő.


Sokan a közösségi média oldalakat is feltűntetik az elérhetőségek között, amely szintén jó döntés lehet, azonban vigyázz! Nyilvános profilod álláskeresés előtt mindenképp nézd át, semmilyen kompromittáló történet nem látszódhat – mert bizony az esetek nagy részében ez is döntő fontosságú a kiválasztás során. 

 

Személyes információk a vagyonőr önéletrajzában

Régen az önéletrajzokban sokszor tűntettek fel pontos személyes információkat, ám a legtöbb esetben ez csak helyfogás. A lakhelyed (város) bőven elegendő, a pontos címedre ilyenkor még senki nem kíváncsi. Ugyanígy elegendő a születési éved feltűntetned ebben a szakaszban. 

 

Karriercél meghatározása a vagyonőr önéletrajzában

Az önéletrajzba kiemelt helyen érdemes szerepeltetni egy rövid, tömör, tényleg csupán néhány soros leírást arról, hogy miért is szeretnéd elnyerni a pályázatot, mi a célod karriered során. Ezt minden esetben szabd a munkaadóra és feladatkörre! 

 

Szakmai tapasztalat

Egy jó modern önéletrajzban már nem az általános iskolai végzettséggel kezdjük a sort, hiszen az érdekli a legkevésbé a munkaadódat hogy melyik suliba jártál. Kezdj a szakmai tapasztalatoddal (ha van) – azok közül is a legfrissebbel! Visszafelé haladva az időben feltűntetheted korábbi munkahelyeid, de érdemes kiemelni azokat a területeket amelyek fontosak a megpályázott pozíció szempontjából, és néhány szót is írhatsz az elvégzett feladatokról. Javasolt formátuma:

 

2020 – 2022
Biztonsági Őr Kft. 
fegyveres biztonsági őr 

Feladataim közé tartozott a vállalat tulajdonában lévő épületek monitorozása, a gyanús események bejelentése, az épületbe érkező látogatók (napi 300+ fő) átvizsgálása. 

 

A feladatleírásba csak valós információkat írj! Emeld ki azon feladatköreid, amelyek hasonlóak az álláshirdetésben megadott feladatokhoz. Ha korábbi munkaadód valamilyen kitűntetéssel illetett, azt mindenképp tüntesd fel. 

 

Egyéb (releváns) végzettség, képesítés

Mielőtt általános végzettségeidet sorolnád fel, mindenképp érdemes az olyan képesítéseid listázni, amelyek fokozottan relevánsak az adott pozícióban. Vagyonőrként ide érdemes feltűntetni a fegyvervizsgád, nyelvtudásod, jogosítványod megszerzésének évét. 

 

Iskolai végzettség

Az iskolai végzettséget a munkatapasztalathoz hasonló felépítésben tűntesd fel (dátum, iskola neve, végzettség neve, rövid leírás). 


Fontos, hogy az általánosságban fontos végzettségek mellett ide csak a releváns végzettségeket írd ki! Vagyonőrként nem szükséges feltűntetned ha korábban főzőtanfolyamot végeztél, ez csak elvinné az információkat. 

 

Főbb kompetenciák, ismeretek, képességek

Ma már sok helyen kompetencia alapon gondolkodnak, így érdemes egy rövid áttekintést engedi arról, hogy milyen munkaerő is vagy valójában. 


A kompetenciákat listázhatod, de akár osztályozhatod is (1-5 skálán mennyire vagy jó az adott területen). Az őszinteség itt is fontos, azonban szintén csak a munka szempontjából releváns információkra korlátozd a leírást. 

 

Referenciák (ha van)

Amennyiben szakmai múltadból tudsz jól hangzó referenciákat mellékelni, azt mindenképp érdemes megtenned. Logo-kkal, rövid leírásokkal mutathatod be szakmai sikereid. 

 

Egyéb információk

Az önéletrajz tartalmazhat egyéb információkat: feltűntetheted rajta hobbijaid, korábbi sikereid, azonban ennek nem érdemes túl nagy helyet hagyni – és csupán akkor tedd, ha ezek valóban pozitív képet festenek rólad, és a munkához szükséges kompetenciákat támasztják alá. 


Például vagyonőrként az önéletrajzban jól mutat ha versenyszerűen sportolsz (hiszen az bizonyítja állóképességed), vagy rendszeresen túrázol, esetleg sportlövészetben vagy jártas, de kevésbé releváns hogy szeretsz filmeket nézni vagy videójátékozni. Ezekkel a hobbikkal sincs baj, azonban nem érdekes a munkaadó számára! 
 

Jelentkezés

Jelentkezz Személy- és vagyonőr tanfolyamunkra és legyél Te is a legjobbak között!

Hírek

Online jelentkezés