+36 30 kattints kattints

Munkavállalás tippek: ezekre ügyelj, ha sikerült elhelyezkedned!

VOKK

Személy- és vagyonőr állás: mire figyelj a munkavállalásnál?

Személy- és vagyonőr állás: mire figyelj a munkavállalásnál?

VOKK.hu

Végzett személy- és vagyonőrként, biztonsági őrként végre munkába állnál? Mutatjuk, mire kell figyelned az állás betöltésekor! 

Személy- és vagyonőr tanfolyamunkon igyekszünk hallgatóinkat segíteni – nem csak a tanulásban, a vizsgában, de azt követően is az elhelyezkedésben. Fontosnak tartjuk a minőségi kommunikációt és a kapcsolattartást hallgatóinkkal, melynek keretén belül sokszor találkozunk a foglalkoztatást érintő kérdésekkel is. A nálunk végzett biztonsági őrök gyakran fordulnak hozzánk az elhelyezkedés előtt, érdeklődve, mire kell figyelniük.

 

Milyen hátrányai vannak a fekete foglalkoztatásnak, és hogyan kerülheted el? Mire kell ügyelned egy új munkaviszony létesítésekor? Honnan tudhatod, hogy munkaadód valóban bejelentett? Ezekre a kérdésekre gyűjtöttük össze a válaszokat, hogy segíthessünk! 

 

Milyen dokumentumokat kell kapnod munkavállalás során?

Ha túl vagy a sikeres állásinterjún, és megállapodtatok, a következő lépés a papírozás – azaz a szerződéskötés. Ezen folyamatban az alábbi dokumentumokat kell megkapnod – és alaposan áttanulmányoznod – munkáltatódtól.

 

A munkaszerződés

A munkaszerződés a legalapvetőbb dokumentum, amelyet alá kell írnotok munkába lépés előtt. Ez a szerződés fogalmazza meg, hogy Te, mint munkavállaló köteles vagy munkaadód irányítása szerint dolgozni, aki azonban köteles Téged foglalkoztatni, és munkabéred megfizetni. 


Fontos, hogy ez a dokumentum írásban szülessen meg! Szóbeli megállapodásnak ebben az esetben helye nincs.

 

Mit kell tartalmaznia egy munkaszerződésnek?
-    a munkaszerződés kötelezően tartalmazza a munkáltató cég adatait és a munkavállaló személyes adatait
-    szerepeltetni szükséges benne a Téged megillető alapbért
-    a munkaszerződés tartalmazza munkaköröd megnevezését
-    próbaidőd időtartamát
-    határozott idejű munkaszerződés esetén annak időtartamát
-    a munkavégzés helyét 
-    a munkaidőt.

 

A munkáltatói tájékoztató

A munkáltató ideális esetben a munkaszerződés mellé egy tájékoztató dokumentumot is csatol, amelyben a munkaszerződésben nem meghatározott információkat adja át munkavállalója számára. Ebben szó eshet többek között:
-    a várható munkaidőről és az alapbéren túli munkabérről, túlórapótlékokról, egyéb juttatásokról
-    a munkabér kifizetésének módjáról, gyakoriságáról, határidejéről
-    a szabadság feltételeiről, számítás módjáról, mértékéről
-    a felmondás feltételeiről mindkét részen 
-    a munkáltatói jogkör gyakorlójáról. 
 

Ez a dokumentum, bár sok cég valóban használja, nem kötelező eleme a munkaszerződésnek, így ha ilyet nem kapsz, még nem feltétlen kell aggódnod. A benne foglalt elemeket azonban mindenképp érdemes tisztázni, és ha igényled, írásba is foglalni! 

 

A munkaköri leírás

A munkaköri leírás a munkaszerződés mellékleteként kötelező dokumentum, amelyet vele együtt meg kell kapnod. Ez határozza meg, hogy pontosan milyen elvárásoknak szükséges megfelelned, és mi lesz a feladatod, munkafolyamataid, kapcsolatrendszered. 

 

Mi van akkor, ha nem kapod meg ezeket a dokumentumokat? 

Amennyiben a munkáltatód bejelentés és/vagy szerződés nélkül kíván foglalkoztatni, abban az esetben fekete/szürke foglalkoztatásról beszélünk, amelynek súlyos következményei lehetnek. Nem csak a munkaviszonyoddal járó jogokat lesz nehéz így érvényesítened, de akár a nyugdíjad is bánhatja ezt a formát, ezért mindenképp érdemes utána járni, hogy minden szabályszerűen kerüljön elvégzésre! 

 

Hogyan tudod ellenőrizni, hogy munkáltatód valóban bejelentett? 

Ha bármilyen gyanús körülményt érzékeltél a munkaszerződés körül, előfordul, hogy ellenőrizni szeretnéd a bejelentést. Ezt szerencsére meg is teheted, sőt, jogod is van hozzá. Megteheted a lakóhelyed szerint illetékes adóigazgatóság ügyfélszolgálatán, vagy ha regisztrálva vagy az Ügyfélkapun, ott is lekérdezheted! 

 

Mi történik, ha az adatok nem egyeznek?

Ha a lekérdezés után valamilyen hibát találtál, még nem kell feltétlen kétségbe esned. Munkáltatód is ember, előfordulhat, hogy hibázott! Kérdezz rá bátran, kommunikálj, de ha nem kapsz egyenes választ előfordulhat, hogy tovább kell lépned. 

Jelentkezés

Jelentkezz Személy- és vagyonőr tanfolyamunkra és legyél Te is a legjobbak között!

Hírek

Online jelentkezés