+36 30 kattints kattints

Állásinterjú tippek frissen végzett személy- és vagyonőröknek

VOKK

Személy és vagyonőr elhelyezkedés: segítség az állásinterjúhoz

Személy és vagyonőr elhelyezkedés: segítség az állásinterjúhoz

VOKK.hu

Az állásinterjún gyakorlatilag el kell tudni adni magad, el kell hitetni a másik féllel, hogy pont rád van szüksége. Egy állásinterjún a felek célja felmérni, hogy létrejöhet-e köztük az együttműködés. A bevált forgatókönyv szerint a beszélgetés az interjú során a munkáltató által feltett kérdések mentén zajlik. Tippjeinkkel segítünk, hogy felkészültnek érezd magad egy közelgő állásinterjú előtt!

Így érkezz egy személy és vagyonőr állásinterjúra

Minél felkészültebben érkezel az interjúra, annál kevésbé fognak váratlanul érni a kérdések. A felkészülést a saját céljaid, elképzeléseid és motivációd tisztázásával érdemes kezdened. Nézd át alaposan az önéletrajzod és a motivációs leveled, illetve menj végig egyesével az állásinterjú várható kérdésein is. 

Ismerd meg a munkaadót és a meghirdetett munkakört

Az állásinterjúra történő felkészülés következő lépése, hogy tüzetesen átnézd a szóban forgó állás részleteit. Gondold át, elemezd az adott munkakörhöz tartozó feladatokat, illetve a felsorolt elvárásokat! Olvass utána a vállalati filozófiának, az alapvető értékeknek, és nézd meg, milyen stílusban kommunikálnak a közösségimédia-felületeken. Ezzel a pluszmunkával nemcsak felkészültebben érkezhetsz az interjúra, de előre fel is mérheted, mennyire passzolhat hozzád a szóban forgó munkahely.

Jó benyomás kialakítása egy személy és vagyonőr állásinterjún

Ne feledd, hogy a pozitív első benyomás kulcsfontosságú. Öltözz szolidan, de elegánsan. Kipihenten, időben érkezz. Tervezd meg előre az útvonalat, és menj biztosra! A munkáltatóhoz érve köszönj udvariasan, és mondd el, kihez jöttél. A kézfogás fontos: határozottan, de semmiképp ne agresszíven fogj kezet, és közben végig tartsd a szemkontaktust. 

Ne csak téged kérdezzenek: te is tegyél fel kérdéseket! 

Fontos, hogy az állásinterjúra te is készülj kérdésekkel. A passzív hozzáállás érdektelenséget sugall, ezért mindenképp legyen néhány kérdés a tarsolyodban


Például:
Miért jó itt dolgozni, a munkatársak miért szeretnek ide bejárni?
Mi lesz a feladatod, miből fog állni egy munkanapod?
Lesz-e lehetőséged fejlődni szakmailag, támogatják-e bármilyen formában a munkatársak képzését?

Ezek a leggyakoribb állásinterjú kérdések

A kezdeti bemelegítő kérdéseket néhány perc után a szakmai kompetenciákra, tapasztalatokra, erősségekre és fejlesztendő területekre irányuló kérdések követik. Végül jönnek a levezető kérdések, amelyek már sokkal inkább adminisztratív jellegűek. 

Bevezető állásinterjú kérdések

•    Miért jelentkezett erre a munkára?
A válasznak tükröznie kell a határozottságodat, tenni akarásodat és azt, hogy sokat tudsz a meghirdetett munkáról.
•    Miért jött el/akar eljönni az előző/jelenlegi munkahelyéről?
Semmiképpen ne mondj rosszat a korábbi vagy jelenlegi munkahelyedről, kollégáidról! Ne szapuld korábbi munkádat!

•    Miért szeretne nálunk dolgozni?
Olyat mondj, ami bizonyítja, hogy alaposan átolvastad az elérhető információkat a cégről.
Példa: „Az önök cégének jó híre van a magánbiztonságvédelem területén. Megbecsülik az alkalmazottakat. Önöknél nincs feketefoglalkoztatás.”

Nehéznek szánt állásinterjú kérdések

•    Miért épp Önt kellene felvennünk?
A kérdező arra kér magyarázd el, miért téged vegyen fel. A kérdés megválaszolásának legjobb módja az, ha felhozod az álláshirdetés pontjait, és összehasonlítod annak igényeit a sikeres múltbeli tapasztalataiddal és a kiváló munkahelyi képességeiddel. 
 
•    Miért váltott ilyen gyakran munkahelyet?
A személy- és vagyonőr szakmában sokan váltanak gyakran munkahelyet pl. a jobb munkakörülmények miatt, a magasabb bérért, a jobb munkarend érdekében. Ez persze nem azt jelenti, hogy a munkaadók szempontjából ez kívánatos lenne, de nem lepődnek meg annyira, mint 10-15 évvel ezelőtt. Mindenképp találj ki jó magyarázatot.

•    Mik a gyengeségei?
Gyengeségként vagy olyat mondj, aminek semmi köze a munkakörhöz, vagy olyat, ami korábban gyengeség volt, de már kijavítottad és praktikusan erősséggé vált azóta.

•    Hogyan kezeli a stresszhelyzeteket?
Fontos, hogy dicsérd magad.
Példa: „Konfliktushelyzetekben nem veszítem el az önuralmamat. Határozottan és gyorsan intézkedek.” 

Fizetésre vonatkozó állásinterjú kérdések

•    Mi a fizetési igénye?
Ha nem készülsz fel erre az állásinterjú kérdésre, akkor vállalod a kockázatot, hogy stresszes helyzetben nyomás alatt, alá vagy fölé becsülöd a megérdemelt fizetést. Nézz utána az interneten az általad megpályázott állás átlag fizetésének. 

Milyen hibákat ne kövess el egy állásinterjún?

Az állásinterjú mindenki számára nagy kihívás. Az első benyomás rengeteget számít! Az interjúztató vezetők fele azt vallja, hogy az első 5 percben már tudja, hogy a jelentkező megfelel-e, vagy nem. A vezető valamilyen pozitív vagy negatív előzetes koncepciót állít fel a jelentkezővel kapcsolatban az interjú legelején az első néhány percben, és ezt a későbbiekben folyamatosan erősítgeti.

•    Érdektelenséget mutatsz.
•    Nem odaillően vagy felöltözve.
•    Negatív észrevételeid vannak a jelenlegi/múltbeli munkahelyeidet, főnökeidet illetően.
•    Nem informálódtál előzetesen a munkát kínáló cégről, annak tevékenységéről.
•    Nincsenek odavaló, érdemi kérdéseid.
•    Nem reálisak az elvárt munkabér igényeid.
•    Túl sok személyes információt fedsz fel.

Jelentkezés

Jelentkezz Személy- és vagyonőr tanfolyamunkra és legyél Te is a legjobbak között!

Hírek

Online jelentkezés