+36 30 kattints kattints

Személy- és vagyonőr motivációs levél ötletek, tippek

VOKK

Elhelyezkedési tanács végzett személy és vagyonőröknek: a motivációs levél

Elhelyezkedési tanács végzett személy és vagyonőröknek: a motivációs levél

VOKK.hu

Cikksorozatunkban személy- és vagyonőr tanfolyamainkon végzett hallgatóinknak szeretnénk segíteni az elhelyezkedésben, melynek keretén belül korábban már bemutattunk a tökéletes vagyonőr önéletrajz legfontosabb részleteit. A sorozat következő részeként segítünk Neked abban, hogy meggyőző és emlékezetes motivációs levelet írhass a jelentkezésedhez! 

 

 

Egy jól megírt motivációs levél személy és vagyonőrként, biztonsági őrként is a sikeres állásszerzés egyik legfontosabb lépése lehet. Ez a levél, jó esetben, nem csupán egy általános klisékkel teletömött írás magadról és arról, hogy miért Te vagy az ideális jelölt. Sokkal inkább egy bemutatkozó, egy állásra szabott levél amelyben demonstrálhatod legfontosabb kompetenciáid, tapasztalaid, és elkaphatod az interjúztató figyelmét. 

 

Miért fontos a (jó) motivációs levél biztonsági őrként?

Egy nagyszerűen megírt, egyedi motivációs levél akár konkrét állást is szerezhet neked azáltal, hogy a kiválasztási folyamat során felkelted az interjúztató érdeklődését, és pozitív benyomással indíthatod a kommunikációt. 

 

3,5 hónapos vagyonőr képzésünk, és a sikeres vizsga után akár azonnal belevetheted magad a munkakeresésbe, melynek első lépése értelemszerűen az önéletrajz elkészítése. Az önéletrajz, ahogy azt korábbi cikkünkben már elemeztük, karriered legfontosabb állomásait veszi sorra, és átlátható módon prezentálja tanulmányaid, tapasztalataid. Itt dicsekedhetsz el a nálunk szerzett vagyonőr végzettséggel, korábbi munkatapasztalataiddal, egyéb tanulmányaiddal. Ez azonban korántsem biztos, hogy elég egy sikeres jelentkezéshez. 

 

A motivációs levél ezt árnyalja tovább: ha az interjúztató megfelelőnek találja végzettséged, fontos, hogy felketsd a figyelmét, és emlékezeted maradj számára – amelyre ez az első lehetőséget. Egy jól megírt biztonsági őr motivációs levéllel kitűnhetsz a többi jelentkező közül, és megmutathatod, hogy téged TÉNYLEG érdekel az adott állás! De mit kell tenned, hogy valóban ezt prezentálja ez a dokumentum? Mutatjuk. 

 

A motivációs levél formája, stílusa, terjedelme

Nevéből fakadóan is tudhatod, hogy a motivációs levél valójában egy levél. Ennek értelmében ez a dokumentum kötetlenebb, mint az önéletrajz: lényegében egy elbeszélés, amelyben röviden bemutatkozhatsz, reflektálhatsz az álláshirdetésben feltűntetett követelményekre, és elmondhatod a HR-esnek, hogy miért szeretnéd elnyerni az állást, mik a céljaid, és miért lennél Te a jó döntés. 

 

Mivel a “stílus maga az ember”, így fontos rá ügyelned, hogy a motivációs levél szimpatikusnak tűntessen fel. Kerüld a túl hivatalos, formális fordulatokat, ugyanakkor a haverkodós stílus sem ide való: egy kellemes, laza stílusú szöveget alkoss, amelyben csak a legfontosabb tényezők szerepelnek. 

 

A motivációs levél írásakor törekedj a tömörségre: 1 A4-es oldalnál semmiképp se írj többet: az ideális terjedelem nagyjából ½ – ¾ oldal: ezt a HR-es kolléga még könnyen átolvashatja, és elegendő ahhoz, hogy megszerezze rólad első benyomását. 

 

A motivációs levél felépítése

És hogy hogyan kezdj neki végzett biztonsági őrként a motivációs levélnek? Először is, nézzük a formai követelményeket, a levél felépítését. 

 

Megszólítás és kapcsolati adatok

Ebben a részben megszólítod az interjúztatót, a címzetett – és röviden jegyzed a saját kapcsolati adataid, hogy könnyen elérhessen ha már meggyőzted, és szeretne behívni egy interjúra. Ebben a részben mindenképp tüntesd fel a pozíciót amelyre jelentkezel, hogy az interjúztató akkor is tudja hova tenni a jelentkezésed, ha egyszerre több pozícióra gyűjtenek jelentkezőket. 

 

Bevezetés

A bevezetésben röviden bemutatkozhatsz. Személyes adatok helyett itt koncentrálj az adott álláshoz tartozó elvárásokra: foglald össze legfontosabb tapasztalataid, kompetenciáid, melyek relevánsak a jelentkezéshez! 

 

Fontos, hogy a motivációs levél nem az önéletrajz folyószöveges változata, így ezen a részen törekedj a tömörségre! 

 

Kifejtés

A motivációs levél legfontosabb – és egyben a leghosszabb – része a kifejtés. Ebben a részben bizonyíthatod, hogy valóban érdekel téged az adott állás: írd le benne részletesen, hogy mi a benyomásod a cégről, az adott pozícióról, és miért szeretnél itt dolgozni. Nagyon fontos eleme a motivációs levélnek, hogy minden esetben az állásra szabva készítsd el: a sablonoknak itt nincs helye. 

Az interjúztató ebből fogja látni, hogy időt szántál a cég megismerésére, vetted a fáradságot az információgyűjtésre, és érdemes vagy az interjúra. 

 

Ez a része a motivációs levélnek személyes tartalom: rólad, érdeklődési körödről és a cégről, a pozícióról szól, valamint arról, hogy miért tudnál remekelni, miért szeretnél bekerülni a céghez. 

 

Lezárás és elköszönés

A levél végén röviden foglald össze, hogy milyen következtetésre jutottál: mik a céljaid a jelentkezéssel, mit szeretnél elérni, miért lennél Te az ideális jelölt? 

 

Ezt követően egy illedelmes köszönetnyilvánítás és elköszönés következik, természetesen aláírással. 

 

Hogyan legyen ütős a motivációs leveled?

Mert a motivációs lényege, hogy ütős legyen. Biztonsági őrként rengeteg nyitott pozíció vár a munkaerőpiacon, azonban azt is tudnod kell, hogy sok jelentkező is akadhat egy-egy jobb állásra, ezért fontos, hogy kitűnj a tömegből: még az interjú előtt, már a jelentkezésnél. 

 

A jó motivációs levél megírásakor az alábbi szempontokat vedd figyelembe:

- Ismerd meg a céget és a pozíciót amire jelentkezel, és ezt bizonyítsd is be a levélben! Reflektálj a követelményekre, a cég sikereire, és mutasd meg, hogy Te valóban érdeklődsz.

- Lehetőség szerint tudd meg az interjúztató nevét, és név szerint szólítsd meg. Ez az apró figyelmesség könnyen felkelti majd a figyelmét. 

- Mutasd meg, hogy azonosulni tudsz a cég értékeivel, hogy beleillessz a környezetbe. 

- Bizonyítsd, hogy valóban ez álmaid munkája! 

- Mindig írj igazat. A hamis információk gyorsan kiderülnek, kíméld meg magad a kellemetlenségekről. 


 

 

Jelentkezés

Jelentkezz Személy- és vagyonőr tanfolyamunkra és legyél Te is a legjobbak között!

Hírek

Online jelentkezés